I december 1999 blev jag ombedd av Göteborgs-Posten att sammanställa min lista över tidernas tio bästa seriealbum. Så här blev listan.


Klassiker som Tintin och Prins Valiant samsas med mer okända pärlor av bröderna Hernandez och Alan Moore när GP:s serierecensent Olof Siverbo väljer ut tidernas tio bästa seriealbum på svenska.


1. Tintins äventyr 11: Enhörningens hemlighet av Hergé (Carlsen 1973)

Höjdpunkten i Hergés suveräna Tintinsvit. En finurligt konstruerad mysterieberättelse, där tre olika historier vävs samman till en magnifik helhet. Sekvensen där Kapten Haddock dricker sprit och berättar hur hans förfader besegrade Rackham den Röde är oförglömlig.


2. Speedy Ortiz’ död av Jaime Hernandez (Medusa 1992)

Varma och fängslande vardagsskildringar med den mexikansk-amerikanska f d punktjejen Maggie i centrum. Titelhistorien är en briljant berättelse om kärlekstrassel och gängkrig. Jaime Hernandez är en mästare på att få sina figurer att kännas helt igenom verkliga.


3. Blueberrys äventyr 5 och 6: Jakten genom öknen och Spökskytten med guldkulorna av J-M Charlier och Jean Giraud (Carlsen 1981)

Extremt laddat och medryckande westernäventyr, fullt i klass med de bästa filmerna i genren. Girauds utmärkta teckningar skapar en intensiv närvarokänsla – man riktigt känner hur Arizonas ökensol bränner i nacken medan man läser.


4. Maus I och II av Art Spiegelman (Brombergs 1987, 1992)

Nazisterna är katter, judarna möss och polackerna grisar i denna annorlunda fabeldjursserie, där Spiegelman låter sin pappa berätta om sina upplevelser i koncentrationslägret Auschwitz. Starkt och tankeväckande.


5. Prins Valiant 3: Riddarna av det runda bordet av Harold Foster (Carlsen 1991)

Räknas med all rätt till de klassiska äventyrsserierna. Härligt gammaldags sagoäventyr, späckat med riddarromantik, svärdsskrammel och finurliga stridslister. Fosters pedantiskt välgjorda teckningar ger serien en mycket speciell atmosfär.


6. Spirit 2 av Will Eisner (Carlsen 1978)

Också en klassiker. En banbrytande deckarserie från 1940-talet som inspirerat otaliga serieskapare. Ytterst fantasifull och variationsrik. Will Eisner åstadkommer små underverk inom ramen för de blott sju sidor som varje episod sträcker sig över.


7. Den skrattande solen av Gilbert Hernandez (Medusa 1988)

En samling känsloladdade och ofta mycket roliga berättelser om livet i en mexikansk landsortsby. Gilbert Hernandez (bror till Jaime) jobbar med ett brett persongalleri och tvinnar samman figurernas livsöden till en omtumlande och gripande helhet. ”Magisk realism” i Gabriel García Márquez anda.


8. Watchmen av Alan Moore och Dave Gibbons (Medusa 1990)

Avancerad och intelligent superhjälteserie som blev banbrytande. Ingen hade tidigare utnyttjat seriemediet som Moore och Gibbons gör i Watchmen. Spännande och fascinerande.


9. Lucky Lukes äventyr 8: Bröderna Dalton får en chans av René Goscinny och Morris (Bonniers 1972)

Humor på högsta nivå när de ohjälpliga Daltonbröderna låtsas ha blivit hederliga för att få amnesti. Så länge Goscinny skrev manusen var Lucky Luke en serie av absolut toppklass.


10. Kvarteret Kniven av Joakim Pirinen (Tago 1989)

Känsloladdade tuschlinjer och en gränslös fantasi präglar Jocke Pirinens unika serievärld, där svart humor blandas med livsångest och varm medkänsla. I den här samlingsvolymen hittar man en lång rad riktiga guldkorn.